Menu

We zitten midden in de veertigdagentijd en kijken uit naar Pasen. We willen graag vijf ideeën met jou delen om aan de slag te gaan met het Paasverhaal met jouw kinderen, tieners of jongeren in de kerk.

1. Maak een Paastuin
Benodigdheden:
• Grote schaal, bloempotje of kopje
• Een steen groter dan de opening van het bloempotje, kleine steentjes om een paadje te maken
• Drie kruizen gemaakt van takken en touw, graszaad, potgrond.

Hoe?
• Begraaf het bloempotje in de schaal onder een heuveltje van grond en laat de opening vrij. Maak een paadje van de kleine kiezelstenen. Gebruik de Paastuin om gedurende de stille week het Paasverhaal te vertellen.
• Zaai het graszaad op palmzondag, dan is het gras gegroeid met Pasen.
• Vertel bijvoorbeeld over de kruisiging en zet op dat moment drie kruizen boven op de heuvel.
• Vertel over hoe Jezus in het graf gelegd werd en leg de steen voor de opening.
• Laat de kinderen de steen wegrollen op Pasen en vier met elkaar: het graf is leeg! Hij is opgestaan!
Vooral jonge kinderen zullen genieten van een vertelling van het paasverhaal waarbij al hun zintuigen geprikkeld worden.

2. Proeven aan het Pesachmaal
Het Joodse Pesachmaal zit vol met symboliek en is bovendien van oudsher een maaltijd wat in het gezin gevierd wordt. Kinderen hebben een bijzondere rol hierin. Wanneer je kijkt hoe Jezus deze maaltijd op de avond voor zijn dood viert zie je hoe hij het oude niet afschaft maar betekenissen vernieuwd. Laat kinderen door het Pesachmaal proeven van het exodus verhaal en ontdekken dat het de maaltijd was die Jezus ook hield met zijn leerlingen voor zijn dood. Mooi om als gezin te doen of bij het kinder- of tienerprogramma. JOP heeft speciaal voor jonge tieners een uitwerking gemaakt voor het Pesachmaal: https://jop.nl/werkvormen/het-pesachmaal En wellicht is deze aangepaste ‘Pesachmaal liturgie’ die een school gebruikte ook mooi om thuis te gebruiken: http://jannekesjoligewereld.blogspot.nl/2011/04/seder-maaltijd-jezus-centraal.html

3. Pasen Experiment
Een leuk experiment om zichtbaar te maken dat Jezus voor onze zonden gestorven is. Goed te gebruiken als uitleg bij de oudere groepen van kindernevendienst of wellicht als kindermoment in de eredienst.
Hoe?
• Neem een bord.
• Leg een stuiver op de bord. De stuiver dat zijn wij.
• Giet vervolgens een beetje water met kleurstof op het bord. De vloeistof staat symbool voor de zonde die door de mens in de wereld is gekomen.
• Zet een kleine kaars midden in de vloeistof. God kwam in Jezus naar deze wereld waar zo veel mis is en gaat.
• Steek de kaars aan. Hij liet zien dat God een liefdevolle God is.
• Doe de beker over de kaars. Maar de mensen wilde hem dood en Jezus werd gekruisigd. Dat is wat we gedenken met goede vrijdag.
• Als de kaars dooft zuigt het glas de vloeistof van het bord op en komt de stuiver vrij van de vloeistof. Een mooie manier om te vertellen over hoe Jezus voor onze zonden gestorven is.

4. Doe met je tienergroep de ‘Paas Challenge’
In de PaasChallenge gaan jongeren in een spannend spel van een nacht lang meemaken wat zich toen afspeelde. Je kruipt in de huid van een volgeling van Jezus: Johannes, die graag in veiligheid wil zijn, Petrus, die wil vechten voor zijn idealen en Judas, die Jezus wil verraden. Na een maaltijd ontstaat er een “manhunt” met challenges die je in een soort “Wie is de Mol” spel moet winnen. Je ontvangt een brief van Jezus en je gaat op weg naar zijn schuilplaats. Onderweg heb je ontmoetingen met de machthebbers uit Jezus’ tijd. En alles eindigt met een bijzondere ontknoping. De Paas Challenge is voor tieners van 13-17 jaar met minimaal 2 leiding. Kijk voor meer info: https://jop.nl/themas/vieren-en-ontmoeten/paaschallenge-2018/paaschallenge

5. Ga naar of bekijk samen The Passion
The Passion is een moderne vertelling over de laatste uren van Jezus’ leven en Zijn opstanding uit de dood. Elk jaar wordt dit live opgevoerd en uitgezonden op witte donderdag. Een mooie kans om samen met tieners en jongeren in gesprek te gaan rond het Paasverhaal. Rondom The Passion zijn diverse materialen ontwikkeld: https://www.thepassion.nl/artikel/2018/01/gratis-the-passion-lespakketten/

Namens het hele team wens ik je hele goede Paasdagen samen met de jongeren die aan jouw zorg zijn toevertrouwd!


YOLO= You Only Live Once, LOL= Laughing Out Loud JK= Just Kidding BRB= Be right Back

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt