Menu

De zomer is over het algemeen een wat rustigere tijd in het jeugdwerk. Er zijn vaak geen activiteiten en veel van ‘jouw’ kinderen, tieners en jongeren zijn lekker op vakantie. Toch hebben wij voor jou als jeugdwerkleider een aantal mooie zomer tips. Want: hart hebben voor de nieuwe generatie stopt natuurlijk niet in de zomer!

1. Maak een ‘zomervakantie-doe-kist’. Is er in jouw gemeente geen kindernevendienst in de zomer? Zorg voor een kist gevuld met spullen waarmee kinderen zich tijdens de dienst kunnen vermaken. Denk aan Bijbelse kleurplaten, puzzels, leesboekjes, stiften en misschien zelfs een snoepzakje. Tijdens de dienst mogen kinderen daaruit iets pakken om te doen tijdens de kerkdienst.

2. Word wijzer. Lees eens wat boeken over jeugdwerk en laat je inspireren voor het komend seizoen. Een aantal tips:
• De Handboeken van ‘Wat werkt in de kerk’. Met bijvoorbeeld ‘Handboek voor kinderwerkers’ of ‘Handboek voor Jeugdwerkers’ of ‘Handboek voor kinder- en jeugdpastoraat’.
• Het boek ‘Als christen aansluiten bij jongeren van de straat’ over missionair jongerenwerk.
• Gratis E-book van Youth for Christ: Geloof, gebed en tieners of Geloof, hoop en tieners.
• Of bijvoorbeeld een van deze Engelse boekentips voor christelijk jeugdwerk. Wij raden Growing Young van harte aan!

3. Stuur een kaartje
Een kleine moeite, maar wel groots gebaar. Zeker als je als jeugdwerker wilt gaan voor relationeel jeugdwerk is dit een mooi gebaar om te laten merken dat je aan ze denkt, zelfs op je vakantie. Meer over relatiegericht jeugdwerk lees onze blogs: ‘Slowcial Jeugdwerk’  en ‘Het jeugdwerk heeft geen vrijwilligers nodig’.

4. Vraag je tieners/jongeren een foto te maken van momenten met God tijdens hun vakantie en leg zelf deze momenten ook vast. Juist op vakantie kun je soms van die heilige momenten ervaren. Bijvoorbeeld in de natuur waarbij je overweldigd wordt door Gods prachtige schepping, bij het kampvuur tijdens een goed gesprek of in een kerk waar het heerlijk koel en stil is. Wat zijn de momenten dat je ervaart dat God er ook bij is? Mooi om dat na de vakantie te delen, of misschien tijdens de vakantie via de WhatsApp.

5. Kom tot rust en bouw aan je eigen relatie met God. Als kinder-, tiener- of jongerenleider geef je veel. Het is ook goed om te ontvangen, zodat je jezelf opbouwt en dat weer mag doorgeven aan ‘jouw’ kinderen, tieners of jongeren. Denk na hoe je tijd kunt nemen met God deze vakantie. Gebruik bijvoorbeeld de Vakantie Bijbelgids van Arkmission om elke dag even stil te staan bij God.

Namens het hele team van Jeugdwerk Steunpunt wens ik je een fijne zomer!

P.S.: speciaal voor NGK bieden wij een dagdeel gratis ondersteuning aan. Kunnen wij jou na de zomervakantie ergens bij helpen? Neem vooral contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt