Menu

Het is je misschien opgevallen; de afgelopen maanden hebben we in de nieuwsbrief een recept voor appeltaart meegegeven. Waarom eigenlijk? Dat leggen we deze maand uit.

Appeltaart staat voor het jeugdwerk in de kerken, alle kerken. Elke bakker heeft in de eigen keuken een eigen manier van werken en één of meer eigen recepten. We zouden je wel kunnen vertellen hoe je jouw keuken in moet richten en welke ingrediënten je allemaal minimaal in huis moet hebben. Toch doen we dat liever niet. Want mijn oven is er bijvoorbeeld nog eentje op aardgas terwijl die van jou elektrisch is. Het heeft ook geen zin om je te gaan vertellen waar jij welke spullen op jouw aanrecht neer moet gaan zetten. Want mijn oven staat links en die van jou misschien wel achter je. En tot slot hoef ik er maar ééntje te bakken en heb jij wel 10 keer meer gasten.

Jouw keuken, jouw kerk, is uniek zeggen we daarmee. Er zijn geen twee keukens exact hetzelfde ingericht. Daarom hebben wij het er liever over om recepten met elkaar uit te wisselen. En dan hebben we het nog niet eens over smaak. De een stopt spijs in de appeltaart, de ander noten of krenten. Sommige mensen moeten een glutenvrije appeltaart en weer anderen hebben liefst weer geen gelatine over de appeltaart.

De vergelijking van jeugdwerk met appeltaart gaat erom dat jij jouw werkplek, smaak en recept zo op elkaar afstemt dat jouw gasten het resultaat lekker vinden. Zelfs als is het niet zo goed gelukt als je zelf zou willen, dan nog wordt de moeite voor het bakken gewaardeerd. Ik weet niet hoe het met jou is, maar als ik een stuk zelfgemaakte appeltaart krijg dan kan mij de inrichting van de keuken en het recept me niet veel schelen. En als ik er daarna achter kom dat de keuken een rommeltje is, maar wel schoon is, vind ik daar alleen maar herkenning in. Je zou mijn keuken eens moeten zien als ik appeltaart gebakken heb. En als je jouw recept met me wil delen, dan ga ik het thuis misschien wel proberen. Alleen die rum-rozijnen uit jouw recept laat ik dan wel weg, daar houd ik niet zo van.

Wil je letterlijk en of figuurlijk jouw recepten uitwisselen?
mail naar:
petra.kiks@jeugdwerksteunpunt.nl
paul.smit@jeugdwerksteunpunt.nl

Wij hebben ondertussen een aardig kookboek samengesteld, dat we verder willen uitbreiden en wat we uit willen delen. Het doel is dat elk kind, tiener en jongere appeltaart steeds meer gaat waarderen

Succes met bakken, eet smakelijk en geniet in je jeugdwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt