Menu

En zomaar opeens was het er. Overgewaaid als een ontsnapte kalkoen die Thanksgiving ontvluchtte…

Tot een paar jaar terug hadden we er hier nog nooit van gehoord: Black Friday.

We kenden al een poosje de Blue Monday, de vierde maandag in januari. De dag waarop je ontdekt dat je goede voornemens wéér niet lukken, het buiten donker is en de wereld een beetje depressiever oogt dan een stralende lentedag in mei.

Maar Black Friday is van een andere orde.

Het komt uit Amerika en is de dag na Thanksgiving (in Canada is het trouwens al wat eerder, maar wij volgen Amerika in deze). Op Thanksgiving zoek je traditiegetrouw je familie op en je telt samen je zegeningen van het afgelopen jaar. Dit alles onder het genot van een goed bereide kalkoen.

Omdat het altijd op donderdag valt, is de vrijdag erna min of meer een verplichte vrije dag. En dat heeft de commercie met twee handen aangegrepen als aftrap naar de kerstinkopen met spectaculaire aanbiedingen. En in Amerika betekent dat niet alleen kaarsjes en lichtjes, maar ook de cadeaus voor onder de kerstboom. Al in de nacht gaan mensen voor de winkel liggen om maar niet achter het net te vissen. Het is, als je het van een afstandje bekijkt, eigenlijk de waanzin ten top.

En toch, ook ik trok vorig jaar met tienerzoon en dochter naar de stad om een slagje te slaan… niet zonder resultaat trouwens. Kinderen zijn immers al duur genoeg …

De naam Black Friday komt uit de jaren ‘50 omdat het zo druk was op de weg (net zoiets als zwarte zaterdag in Frankrijk in de vakantietijd.) Later werd er een andere verklaring bij verzonnen: het zou zijn vanwege het feit dat winkeliers door de grote verkoop uit de rode cijfers komen op die dag.

En dat bleef bij mij haken. Want terwijl ik over Black Friday nadacht (en de datum vast in kleine lettertjes in mijn agenda zette) gingen mijn gedachten naar een andere vrijdag.

Die vrijdag zo’n 2000 jaar terug in Jeruzalem. Ook daar was het een drukte van belang. Het Paasfeest stond voor de deur en iedereen was druk om de laatste zaken te regelen. En te midden van die drukte ging er een Man, met een kruis, naar Golgotha. En daar was het echt Black Friday. Midden op de dag werd het een paar uur onverklaarbaar en angstaanjagend donker. En in dat duister is deze Man, Jezus, de donkerste weg gegaan. Hij was van God verlaten opdat wij nooit meer van God verlaten zouden zijn. De allerhoogste prijs betaalde Hij. Voor jou en voor u. Niks geen koopje of spectaculaire aanbieding.

En dan is Black Friday misschien wel een heel toepasselijke naam; we zijn uit de rode cijfers. Door het rood van onze zonden staat een kruis. Genade, voor niks verkrijgbaar maar niet goedkoop. Iemand anders heeft jouw prijs met Zijn leven betaald!

Als je nou op Black Friday in de rij staat te wachten om die gadget of anders zo dure spijkerbroek voor een spotprijsje te bemachtigen moet je hier misschien nog maar eens over nadenken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt