Menu

Druk, druk, druk. Steeds meer jongeren lopen met een burn-out vast, maar ook jeugdwerkleiding ervaart veel spanning in het bolwerken van het jeugdwerk in de eigen gemeente. Hoe zorgen we ervoor dat het jeugdwerk niet een schepje bovenop is, op de al drukke levens van jongeren en vrijwilligers? Hier een aantal tips op een rij.

A. Werk in ieder geval aan: Slowcial Jeugdwerk
Laat Slowcial Jeugdwerk de basis zijn van je jeugdwerk. Slowcial staat voor langzame sociale contacten. Streef ernaar dat ieder kind, tiener en jongere minimaal één diepgaande relatie heeft met een christen. Iemand waarmee de jongere zich zo vertrouwd voelt dat hij de vreugde en worstelingen van zijn leven (met God) kan delen. Laat activiteiten dienstbaar zijn aan het opbouwen van die relaties. Meer lezen over Slowcial Jeugdwerk lees dit blog.

B. Stop met activiteiten
Vergeet niet dat activiteiten een middel is. Het is geen doel! Denk na over waarom je eigenlijk een activiteit doet. Moet je een activiteit blijven doen? Durf ook eens te stoppen met een activiteit.

C. Wie het kleine niet eert
Vaak hebben we de neiging om meteen iets groots op te zetten. Een jeugddienst of activiteit wordt met veel vergaderen en met groots Pr-bombarie neer gezet. Op zich niets mis mee, maar ga ook eens kijken wat de kleine ideeën zijn. Ideeën die weinig moeite kost, maar wel je gemeente helpt een stap te zetten naar een geloofsgemeenschap voor alle leeftijden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er naast een bloemengroet ook een dropgroet is voor kinderen/tieners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sluit een eredienst altijd gezamenlijk af met alle generaties. Zorg voor een hoek in de kerkzaal waar tieners na de dienst kunnen chillen. Of een hoek met wat speelgoed voor kleine kinderen. Laat tijdens de preek eens gemeenteleden iets opzoeken of doen op hun smartphone om de preek te ondersteunen. Gebruik bijvoorbeeld Mentimeter voor een interactieve enquête. Allemaal kleine acties die weinig energie kosten en op zich zelf staand misschien niet veel waarde lijkt te hebben. Maar heel veel van die kleine acties bij elkaar opgeteld kunnen groots effect hebben!

D. Sluit aan bij het ritme van het kind, tiener of jongere
Zeker kinderen/tieners die naar school gaan hebben periodes van extra drukte en periodes van relatieve rust. Zorg ervoor dat je hierbij aansluit. Als je bijvoorbeeld een activiteit wilt organiseren, doe dat dan niet in de eerste of laatste weken van het schooljaar. Dat zijn over het algemeen momenten waarin kinderen, tieners en jongeren overladen worden met activiteiten. Lees meer hierover in het artikel ‘Op het ritme van het schooljaar’.

E. Maak het jeugdwerk niet groter dan nodig
Vroeger bestond jeugdwerk niet. Tegenwoordig lijkt het jeugdwerk soms een eigen eiland te zijn, met zijn eigen vieringen, jeugd diaconaat, jeugd pastoraat en activiteiten. Maar is dat eigenlijk wel nodig en wenselijk? Als het jeugdwerk een eiland is, is het voor jongeren ook extra moeilijk om de overstap te maken naar het ‘volwassen eiland’. Bovendien tuigen we veel meer op dan wellicht nodig is. Dit betekent werken aan een intergenerationele manier van leren, vieren, dienen en delen. Denk na over hoe kinderen, tieners en jongeren een volwaardige rol kunnen hebben in het bestaande geheel. Het jeugdwerk is dan uiteindelijk alleen dat wat niet binnen het gezamenlijke een plek kan krijgen. Zo hebben tieners hun leeftijdsgenoten nodig om door spiegelen te komen tot hun eigen identiteit.

F. Ga voor wat het meeste impact heeft: de ouders
Wees als jeugdwerker ervan bewust dat jouw impact vooral ligt in het bevestigen van de opvoeding van de ouders. Ouders hebben het meeste impact op het geloofsleven van een kind. Je kunt je dus helemaal uitsloven in het jeugdwerk om kinderen te leren wat het betekent om Jezus te volgen, maar als ouders er thuis niets mee doen heeft jouw werk minder impact. Investeer dus in bewustwording onder ouders over hun rol en in het toerusten van ouders in de geloofsopvoeding.

G. Sluit aan bij de ontwikkeling van het kind
Als je een baby die nog niet kan praten het Onze Vader wilt aanleren, zal het je flink wat energie en frustratie kosten. Dit klinkt misschien als een opendeur, maar toch zien we vaak dat kerken vormen van jeugdwerk aanbieden die niet past bij de levensfase van het kind. Bijvoorbeeld aan 13/14-jarigen catechese geven op schoolse wijze. Terwijl kennisoverdracht veel beter past bij kinderen van 8 tot en met 11 jaar. Ze zijn leergierig en zijn als sponsen. Tieners zijn veel meer bezig met zichzelf. Een periode van vragen stellen en vanuit spiegelen komen tot hun eigen identiteit en geloofsmening.

H. Leg het in Zijn hand
Maar bovenal laten we ons ervan bewust zijn dat het niet allemaal van ons afhangt. Het is Gods Geest die overtuigd. Het is Zijn werk waar wij aan bij mogen dragen. Niet andersom!

Reacties

Nog een belangrijke: organiseer niet “omdat we het altijd zo deden” om er daarna een zegen over te vragen.
Draai het om. Vraag God wat er op dit moment belangrijk is voor de mensen, en voer alleen uit wat zijn Geest spreekt.
Er blijkt dan heel veel ballast over boord te kunnen, om plaats te maken voor de dingen die er echt toe doen.

Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt