Menu
En opeens stopte de club, catechese, bijbelkring en het open jeugdwerk …
Zonder tijd om na te denken over een spetterende afsluiting lag alles stil. Waar we eerst dachten voor een paar weken werden het maanden en duurt het nu al meer dan een jaar.

 

Een rondje bellen met jeugdwerkers in het land levert mooie verhalen op. Jeugdwerkers die contact blijven zoeken met hun jongeren: door een wandeling, een whatss appje op z’n tijd, een reep chocolade brengen of gewoon bellen om te vragen hoe het gaat … mooi om zo het lijntje met de kerk vast te houden.

Maar er zijn ook gemeenten waar alles stil ligt. Nu de activiteiten niet meer door kunnen gaan is het ook moeilijk om de relatie vast te houden. Het is geen onwil maar het wil gewoon niet.

Er is al veel gezegd en geschreven hierover. Hoe hou je het contact vast? Hoe blijf je als kerk in beeld? Wat kun je doen om ze erbij te houden? Vragen van levensbelang omdat we het hen zo gunnen om hun plek bij God en in de kerk te vinden!

We zijn voorzichtig een stapje verder. Het licht aan het einde van de tunnel is in zicht. Voorzichtig durven we te hopen dat we na de zomer het jeugdwerk weer op mogen starten.

Maar hoe gaan we dat aanpakken? Kunnen we zomaar verder waar we anderhalf jaar geleden abrupt gestopt zijn? Pakken we die draad moeiteloos weer op?

Er is veel gebeurd; in de kerk, met de tieners en met de jeugdwerkers. We hebben geen anderhalf jaar op standje freeze gestaan om nu te ontdooien en verder te gaan alsof er niets gebeurd is.

We zijn de gewone gang van gaan kwijt geraakt. De vanzelfsprekendheid om naar de kerk, club of catechese te gaan is er niet meer. Misschien pakken we het weer op maar het kan ook dat er andere zaken voor in de plaats zijn gekomen. De digitale kerkdienst waar je met een kop koffie op de bank kunt kijken, de Beam kerkdienst of die van een andere gemeente zijn misschien wel aantrekkelijker dan de eigen dienst die we zo gewend waren.

Misschien missen jongeren (en ouderen) de kerkdienst van elke week helemaal niet zo erg als ze van te voren wellicht gedacht zouden hebben. En je vrienden kun je ook online of in het park ontmoeten dus waarom heb je daar de club van de kerk voor nodig?

Het is verleidelijk om met allerlei programma’s en activiteiten te komen. Daar zijn we goed in en die zijn ook nodig. Maar. Zit er niet een diepere laag onder?

Waarom willen we zo graag die draad weer oppakken? Is het om de activiteiten? En hoe doen we dat? Gaan we echt weer verder met catechese op de manier die een jaar geleden stopte en wat al een tijd niet helemaal goed liep? En waar halen we vrijwilligers vandaan? En hoe komen de jongeren weer terug? Vragen te over.

Of is het dat verlangen waarom we ten diepste jeugdwerk doen? Om die tiener en jongere God zo van harte te gunnen?

Niet het opstarten van de activiteiten is het doel maar de relatie met onze jongeren! En dat is niet alleen iets van een enthousiaste of gedesillusioneerde jeugdwerker maar van de hele gemeente!

We hebben die hele gemeente nodig. Nu. We kunnen dit niet met een paar mensen fixen.

En de vraag is niet: ‘wat ga jij dan doen?’ maar ‘wie wil je zijn?’. Ben jij beschikbaar? Bereid te luisteren naar onze jongeren? Waar ze behoefte aan hebben of wat ze in de afgelopen anderhalf jaar ontdekt hebben? Waar het voor hen schuurt met hoe het in de kerk gaat. Welke mooie ideeën ze hebben en hoe zij de toekomst van de kerk zien?

Jongeren zoeken mensen in de kerk die ze welkom heten en die blij zijn als ze er weer zijn. En dat ook laten merken! Mensen die luisteren en tijd voor hen hebben; waar ze tegen mogen schuren en stoten.

Daarom hebben we de hele gemeente nodig en niet alleen een paar enthousiastelingen die de moed niet hebben laten zakken in de afgelopen tijd.

Twee zaken waar we ons druk om moeten maken; wie doet er mee en hoe pakken we de draad weer op?

Hier gaan we over nadenken tijdens het webinar wat kerkpunt organiseert op 27 mei. Van harte welkom om aan te schuiven, om te luisteren, te leren en te delen!

Aanmelden webinar:
info@jeugdwerksteunpunt.nl

De webinar bestaat uit een informatie ronde, een gespreksronde en een samenvatting.

Aanvang 20:00
Duur max anderhalf uur

Na aanmelding krijg je in de week van de 27e een link voor de webinar en een voor de gespreksronde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt