Menu

Op donderdag 10 oktober is het Dag van de Duurzaamheid. Met dit initiatief wil initiatiefnemer Urgenda Nederlanders duidelijk maken hoeveel goede duurzame initiatieven en alternatieven er al zijn. Duurzaamheid is niet moeilijk of ver weg, maar wel urgent en heel noodzakelijk. De omgang van mensen met de natuur is een veelbesproken onderwerp. Milieu en duurzaamheid zijn begrippen die hoog op de politieke agenda staan. Veel mensen zijn bezig met de vraag: hoe kunnen we de aarde beschermen en goed achterlaten voor volgende generaties?
Hoe is de aarde bedoeld?

In de Bijbel kun je al in het eerste hoofdstuk lezen hoe de mensen de aarde mogen gebruiken, en dat ze erover mogen heersen (Genesis 1:28). Dat betekent niet dat de mensen alles met de natuur mogen doen wat ze willen. Heersen over de aarde betekent dat we er verantwoordelijkheid voor hebben, en op een goede manier met de aarde moeten omgaan. In de gelijkenis over de talenten legt Jezus uit dat je rekenschap moet afleggen van de dingen die je in beheer hebt gekregen (Matteüs 25:19).
Dat de mens de aarde mag gebruiken en erover mag heersen, betekent ook nog iets anders. In Genesis 1:1-31 lezen we hoe mooi God de aarde heeft geschapen. Prachtig gewoon. Telkens staat er: ‘God zag dat het goed was.’ Voor deze mooie schepping moet goed gezorgd worden. De mensen mogen de aarde bewerken en erover waken (Genesis 2:15). Maar ze zijn geen eigenaar van de aarde. De aarde is en blijft van God (Exodus 9:29, Psalm 24:1-2).

Concrete aanwijzingen
De Bijbel geeft soms heel concrete aanwijzingen voor hoe je moet omgaan met de natuur:
‘Zes dagen lang mag je werken, maar op de zevende dag moet je rust houden; dan kunnen ook je rund en je ezel uitrusten en kunnen je slaven en de vreemdelingen die voor je werken op adem komen.’ (Exodus 23:10-12)
‘Zes jaar achtereen mogen jullie je land inzaaien, je wijngaard snoeien en de oogst binnenhalen. Maar het zevende jaar moeten jullie het land laten rusten. Het is een sabbatsjaar dat aan de HEER gewijd is.’ (Leviticus 25:3-5)
‘Als u onderweg toevallig een vogelnest vindt in een boom of op de grond, een nest waarin een vogel op haar jongen of haar eieren zit, dan moet u het moederdier zelf ontzien als u het nest mocht uithalen. De jongen mag u meenemen, maar de moeder moet u in elk geval laten gaan.’ (Deuteronomium 22:6-7)

Verwondering
Er zijn dus allerlei regel voor omgang met de natuur. Maar mensen mogen ook van de aarde genieten en zich verwonderen over zoveel schoonheid:
‘Zie ik de hemel, het werk van uw vingers,
de maan en de sterren door u daar bevestigd,
wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt,
het mensenkind dat u naar hem omziet? (Psalm 8:4-5)

‘Hoe talrijk zijn uw werken, HEER.
Alles hebt u met wijsheid gemaakt,
vol van schepselen is de aarde.’ (Psalm 104:24)
(Bron: debijbel.nl)

Hoe gaan we hier als kerk mee om?
Er zijn verschillende instanties die kunnen helpen jouw kerk te verduurzamen. Lees bijvoorbeeld dit blog van het Diaconaal Steunpunt.
In het jeugdwerk is vooral bewustwording heel belangrijk. De meeste oudere jongeren zijn vaak al bekend met de gevolgen die de klimaatverandering voor hen heeft. Verschillende media hebben het zelfs over jonge mensen die leiden aan depressie en angsten door het feit dat onze aarde in rap tempo opwarmt. Wat kun jij doen met de jongeren in jouw kerk om heel direct en praktisch met dit probleem aan de slag te gaan. Wij verzamelden vijf tips:

1. Gooi deze week helemaal geen voedsel weg. Plak een reminder op de prullenbak om je daarbij te helpen! Dat betekent dat je creatief aan de slag gaat met kliekjes, een uitgedroogde boterham in de broodrooster doet en je voorraadkast gebruikt ter inspiratie voor een maaltijd.

Het effect: Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 50 kilo (!) aan eten weg. Dit is niet alleen zonde, het heeft water gekost, uitstoot veroorzaakt en wordt nu als afval afgevoerd. Door een week geen eten weg te gooien bespaar je in één week ongeveer 650 liter water (=8 douchebeurten) en verminder je CO2-uitstoot met 9 kilo (=45 km autorijden). (bron: Diaconaal Steunpunt).

2. Bespaar deze week 9500 liter water. Wist je dat voor het produceren van een stuk vlees op je bord veel water nodig is? Rundvlees staat bovenaan. Voor een kilo rundvlees is 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6.000 liter nodig en voor kippenvlees 4.300 liter. We dagen je uit om deze hele week geen vlees te eten en zo 9.500 liter water te besparen. Te moeilijk? Eet dan één dag minder vlees dan normaal.
Lees meer over wat de impact is als je besluit minder vlees te eten. (bron: Diaconaal Steunpunt).

3. Duurzame en eerlijke kleding; het is een enorme zoektocht als je een nieuwe jeans wilt kopen die aan deze twee voorwaarden voldoet. Stuur je favoriete merken een mail met waarom jij het belangrijk vindt dat de kledingindustrie eerlijk wordt en vraag hoe zij zich hiervoor inzetten. Hierbij kun je gebruik maken van de websites: www.rankabrand.nl of www.goedewaar.nl

Loop ook eens binnen bij een tweedehands-kleding-winkel of organiseer een kleding(ruil)beurs en modeshow, zie bijvoorbeeld: kledingbeurs.defonteinzwolle.nl en www.ontmoetingskerkhasselt.nl/activiteiten/agenda/evenement/789-kledingruilbeurs-voor-vrouwen (bron: Diaconaal Steunpunt).

4. Erger jij je ook zo aan al die flesjes, blikjes en verpakkingen die je op straat en in de natuur tegenkomt? Je bent niet de enige. Nederlanders ergeren zich meer aan zwerfafval dan aan files en sigarettenrook. Gelukkig komen heel veel mensen ook daadwerkelijk in actie. Samen opruimen is ook nog eens gezellig. Kijk op deze website voor verschillende initiatieven en sluit aan (of organiseer zelf een opruimactie in de buurt van jouw kerk).

5. De aloude slogan zegt genoeg: een beter milieu begint bij jezelf. Een goed voorbeeld is van groot belang, ook op het gebied van duurzaamheid. Zorg op je clubavonden of andere bijeenkomsten voor mokken of glazen i.p.v. plastic bekers en ga zuinig om met papier. Misschien een open deur, maar het gemak wint toch nog heel vaak van het verantwoorde.

Meer inspiratie kun je vinden op de Duurzame Bucketlist. Ga je aan de slag met deze tips of heb je zelf tips die je met anderen wilt delen? Laat het ons weten als reactie op deze blog. Zo kunnen we elkaar helpen en motiveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt