Menu

Van alle kunstvormen is bewegend beeld – in welke vorm dan ook – de meest door jeugd bekeken en zelf gemaakte vorm. Online komen er elke dag tientallen clips, films en video posts op hen af via hun smartphone met daarnaast nog de nodige keuze aan tv programma’s, series en speelfilms.

Van de clips en andere fragmenten die ik op mijn smartphone voorbij zie komen is het meeste niet voor mij bedoeld, ik ben dan ook 50. Toch waag ik me er regelmatig aan om even de tijd te nemen om wat clips te bekijken. TikTok is daar nu het opkomende platvorm voor, al denk ik dat Youtube nog steeds de invloedrijkste is voor vloggers en Snapchat voor vriendengroepen. Het meeste dat ik aan beelden voorbij zie komen is bedoelt als humor, al moet ik daar als 50er soms heel erg mijn best doen om dat erin te herkennen. Maar goed, zo kijken tieners en jongeren dus ook naar clips en filmpjes die volwassenen verspreiden: ze moeten heel erg hun best doen om zich daarin te herkennen.

Het grote verschil zit er in mijn ogen in dat er in twee verschillende stijlen wordt uitgezonden. In veel gevallen gaat het bij volwassenen in clips die zij bekijken om een ‘formele’ stijl. Ook als het om christelijke clips en speelfilms gaat. Wat jongeren opzoeken zijn clips en speelfilms met een ‘informele’ stijl. Het staat beide tussen aanhalingstekens omdat er niet echt een duidelijk definitie valt te geven van wat precies wat is. Het gaat in de stijl min of meer om een sfeer die geprojecteerd wordt met het bewegend beeld. In die sfeer wordt bij christelijke clips en speelfilms een beeld van God en of van christenen geprojecteerd.

De formele stijl in christelijk clips en films is meer politiek correct, met een herkenbare moraal en de personen profileren zichzelf als christen. Het kan voor jongeren als onrealistisch overkomen. De wereld die zij om zich heen zien is voor hen niet zo, is veel informeler. De beelden waar zij vertrouwd mee zijn geven een rommelig beeld met vragen en twijfel waarin een tweeslachtigheid van personages naar voren komt. Je zou het kunnen vergelijken met twee stijlen uit de schilderkunst: de romantiek en het realisme. De uitingsvormen zijn objectief beide kunstzinnig, maar subjectief kan je een voorkeur hebben.

Waar het spannend wordt als het om stijlen gaat zijn waardeoordelen over de ene of de andere vormgeving. Ook al vind ik soms de memes en clips die ik te zien krijg niet mijn stijl, de boodschap die erin overgedragen wordt kan ik bijna altijd wel waarderen. Al moet ik daar eerlijk bij bekennen dat ik ook regelmatig uitleg moet vragen om de betekenis van een bepaalde meme. Kritiek van mij op de vorm kan dan heel goed door de jongeren beleefd kunnen worden als kritiek op de inhoud, met als gevolg dat ik mij op afstand zet van de jongeren waar ik in relatie mee sta. Daar kan het naar mijn stellige overtuiging God nooit om gaan, dat mensen van elkaar verwijderd raken om de vorm.

Voorbeelden van een formele stijl en informele stijl in christelijk beeldmateriaal.

Bij de beelden in de formele stijl is er aandacht voor de achtergrond en de positie tegen die achtergrond van de persoon die het verhaal houdt. De personen zijn ook vaker statisch in beeld gebracht en er wordt gebruik gemaakt van accentuerende kleding, teksten of spullen in het beeld
De volgende drie clips zijn daar voorbeelden van:

BEAM

Heartbeat Nederland

Week van Gebed

En als voorbeeld van een speelfilm waarin de formele stijl herkenbaar is:

Breakthrough

Bij de beelden in de informele sfeer wordt er schijnbaar gewoon opgenomen waar het uitkomt. De persoon beweegt zich meer en verteld zonder accentuering over het onderwerp.

De volgende drie clips zijn daar voorbeelden van:

Lola Lotta Ross

Coen Nuijten

Jonathan Pellegrom

En als voorbeeld van een speelfilm waarin de informele stijl herkenbaar is:

Hacksaw Ridge

Meer weten? Neem gerust contact met mij op om hierover samen door te praten of andere dingen te bespreken die ook ‘jouw’ jeugd bezig houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt