Menu

Een van mijn favoriete dingen om tijdens de zomervakantie te doen is een dag ronddolen. Een rugzak met wat snaai, een fles water, een wandelkaart en een stevige wandelstok mee en dan maar kijken of ik de andere kant van een heuvel, berg of rivier kan komen en terug natuurlijk. Zeker in de wijngebieden van Frankrijk en Duitsland lopen de paden op hellingen dan vaak door uitgestrekte wijngaarden. Landschappen die bij mij Bijbelse gedachten oproepen. En een van die gedachten heb ik laatst in een jeugdviering verwerkt.

Als uitgangspunt had ik de tekst van Johannes 15:1-5 genomen: Jezus zegt dat dat hij de stam is, God de tuinman en wij de takken waaraan de druiven groeien. De insteek die ik had genomen was, dat als wij de takken zijn, we in die positie meer zicht hebben op de druiven, de bladeren en de tuinman dan op de stam en de wortels. Stel je maar eens voor hoe je als tak, opgebonden aan draagstokken of touwen, je wortels moet ontdekken. Je zou als tak eerder je steun vinden bij de stokken of touwen waarlangs je bent opgebonden dan bij de stam.

Dus je gezin, je familie, je vrienden, je opleiding, enz. waarmee jouw leven is ‘opgebonden’, zijn heel zichtbaar. En de tuinman, God, komt zo nu en dan voorbij in bepaalde ervaring. Het kan je het idee geven dat jouw prestaties, de druiven, van jou zijn. Maar wat nu als de steunpunten waaraan je opgebonden bent wegvallen? Je zakt, verliest je baan, je relatie gaat uit, je krijgt een ongeluk of je ouders gaan uit elkaar. Als je dan op de grond komt te liggen is het heel belangrijk dat je nog aan de stam en de wortels vastzit. Want als die verbinding ook breekt, waar haal je dan jouw energie, veerkracht, steun, acceptatie etc. vandaan?

Wat we in de kerk doen is bewust nadenken over onze wortels en de stam van het leven. Ik ben als tak in staat te groeien en vrucht te dragen. En dat is prima, daar zijn we voor bedoeld. Als tak gebruiken we de voeding die we ontvangen en geven het door aan de druiven, zodat die ook kunnen groeien.

We wensen je veel plezier deze zomer en als je in de buurt bent van een wijngaard: neem dan de tijd om zijn wijnstruik te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt