Menu

Met dit thema wordt in de Kinderboekenweek aandacht gegeven aan griezelen. Griezelen is leuk, is de gedachte. Waarom? Omdat griezelen een adrenalinestoot geeft zonder dat er direct gevaar dreigt: je haren gaan overeind staan, je voelt een prikkeling in je nek en je voelt je hart sneller kloppen. Of dat nu komt door wat je leest of door een ritje in een achtbaan, veel kinderen en jongeren kicken er op.  Maar wat nou als jouw kinderen daar helemaal nog niet aan toe zijn?

Mijn eigen kinderen zaten op de basisschool tijdens de Harry Potter hype. Iedereen las de boeken en ging naar de films, tenminste daar leek het op. Maar niet mijn kinderen. Wij vonden ze daar toen te jong voor. En stom dat we waren! Andere ouders vonden het onzin, het waren toch maar onschuldige verhalen; lekker spannend. Van deze ouders kregen we aan de andere kant wel te horen over de nachtmerries van hun kinderen. Over bang zijn in het donker of voor reuze spinnen en mega slangen. Omdat ik zelf ook alle Harry Potter boeken heb gelezen, herkende ik wel wat van de angsten uit die nachtmerries. Want dat is volgens mij de andere kant van ‘lekker griezelen’, dat verhalen in het onderbewuste blijven hangen en verwerkt moet worden.

Mijn eigen kinderen hebben toen ze wat ouder waren, alle Harry Potters verslonden. Ze begrepen toen de beeldspraak in de verhalen uit zichzelf en snapten dat de spanning tussen goed en kwaad absoluut is. Kwaad is kwaad en niet een beetje kwaad met een beetje goed. Waar het mij om ging, is dat ze een geest van onderscheid nodig hadden bij het lezen van griezelverhalen. Op jongere leeftijd lopen fantasie en werkelijkheid dwars door elkaar. Als ouders merk je in de verhalen die je kinderen zelf vertellen wanneer ze die fase achter zich hebben gelaten.

Hetzelfde geldt voor Halloween. Een feest dat in de huidige vorm uit de Verenigde Staten is overgekomen en dat heel los verbonden is met Allerzielen (het herdenken van de overledenen). Verkleed als griezelige verschijningen – soms ook in andere verkleedkleren – gaan kinderen langs de deur om snoep op te halen. In Nederland zien we steeds vaker dat mensen hun huis en tuin ook versieren met griezelige attributen. Doe jij hier aan mee? Laat jij jouw kinderen op 31 oktober langs de deur gaan als je die geest van onderscheid nog niet bij ze herkent?

Ook in de geloofsopvoeding komt die geest van onderscheid terug. Er komt een moment dat je kinderen je kunnen vragen: ‘Is het verhaal van de barmhartige Samaritaan echt gebeurd?’. Vanaf dat moment kun je kinderen geleidelijk uitleggen dat verhalen als beeldspraak kunnen worden gebruikt en dat Jezus het verhaal van de Samaritaan verzonnen heeft om iets duidelijk te  maken.

Succes met keuzes maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt