Menu

Onder jongeren gaan de meest fantastische openingszinnen de ronde. ‘Jouw vader is zeker een piraat, want jij bent de schat die ik zocht’ is daar zo’n hilarisch voorbeeld van, of ‘Ik heb geleerd dat sterren altijd ver weg staan, hoe kun jij dan naast me staan?’. De praktijk is dat zulke openingszinnen wel heel erg grappig kunnen zijn, maar de beste openingszinnen veel alledaagser zijn. Het vertellen van wat je oprecht wilt zeggen, is meestal de beste manier om contact te maken. Ook als het om contact maken met jongeren gaat.

Eenvoud

Soms wordt er gedacht dat, als je contact met jongeren wilt maken, je jezelf anders moet gedragen. Op een populaire manier spreken, flauwe grappen maken. Zeker jongeren houden van een geintje en het kan helpen om een gesprek te starten. Er hangt ­­­­­echter vaak een mythe rondom het contact leggen met jongeren. Alsof ze van een andere planeet komen. En inderdaad, op iemand af te stappen die je nog niet kent is altijd een waagstuk, maar daarin verschillen jongeren niet wezenlijk van ouderen.

Ook als je voor het eerst contact gaat maken met een jongere die je van naam en gezicht kent, kan dit nog steeds lastig zijn. Je weet namelijk nooit of de jongere erop zit te wachten om contact te maken. In die gedachte zit gelijk de sleutel voor een eerste contact. De sleutel is namelijk niet dat de jongere zit te wachten op contact met jou, maar jij wilt het contact maken. Dat betekent dat jij degene bent die jezelf voorstelt en interesse toont.
Hierbij past het om niet al teveel over jezelf te vertellen of te schrijven in een bericht. Wat je probeert in het contact, is die jongere te leren kennen. Daarbij is het wel belangrijk dat de jongere kan plaatsen waarom jij het contact maakt. Wat dan ook belangrijk is, is dat je niet van alles uit de kast haalt voor het eerste contact, maar dat je vooral scherp hebt waarom jij contact wil hebben met hem of haar. Kortom: wat is je passie om met jongeren in contact te willen komen en blijf daarbij altijd dicht bij jezelf.

Bedoelingen

Voor de jongere is het dus belangrijk dat direct duidelijk is, waarom jij contact met ze zoekt.  Hierbij is het belangrijk dat de jongere in kan schatten wat jouw bedoeling is. Je kunt als doel hebben om de jongere te leren kennen. Wees dan geïnteresseerd in wat hij/zij doet en wie zij/hij kent. Denk daarbij aan contacten via clubwerk, studie, werk en hobby’s. Je zou daarin ook iets van jezelf kunnen delen. Waar bijvoorbeeld jouw interesses liggen. Als het echter enkel om een eerste kennismaking gaat, maak het dan niet te lang. Ga zeker niet staan preken, wees kort en bondig. Ook moet je de jongere niet met een verborgen agenda benaderen, bijvoorbeeld omdat je door een kennismaking de jongere wilt uitnodigen voor een activiteit. Wees eerlijk en duidelijk over je bedoelingen. Een kennismaking waarbij je de jongere direct uitnodigt voor een activiteit, kan de indruk wekken dat je niet echt geïnteresseerd was in de kennismaking. Tegelijkertijd kan het natuurlijk wel zo zijn dat een activiteit naadloos aansluit bij de jongere. Als dit op een natuurlijke/spontane manier gebeurt, dan zal dit veelal geen probleem zijn.

Verbinding

Het eerste contact moet vooral iets natuurlijks van beide kanten zijn. Zeker omdat na het eerste contact altijd de onbewuste vraag meespeelt wat het gevoel is dat achterblijft. Als je uit elkaar gaat en de jongere denkt dan ‘awkward’, dan is er iets niet helemaal goed gegaan. We benadrukken daarom als jeugdwerkadviseurs dat werkelijk geïnteresseerd zijn in de jongere een absolute basishouding is.

Als volwassene stap je letterlijk of figuurlijk op die jongere af en vraag je of je op hun terrein mag komen. Voor de meeste jongeren iets dat ze heel leuk vinden. Er is altijd wel wat te vertellen over welke hobby’s ze hebben en met wie ze omgaan. Blijf dan wel eerlijk als je geen idee hebt waar ze het over hebben. Een reactie geven als: ‘Nooit van gehoord, vertel eens’, komt een stuk beter over dan proberen mee te praten en de plank misslaan. Jongeren verwachten ook echt niet dat volwassenen begrijpen wat ze doen. En juist daar naar vragen geeft een mogelijkheid om die eerste verbinding te maken.

Kortom, blijf dichtbij jezelf, wees eerlijk en duidelijk over je bedoelingen. Succes met het aanspreken van de jongere die je nu in gedachten hebt.

Media/tips

  • Vind jij het lastig om zomaar met iemand een praatje te maken? Dan is uitnodigen voor een activiteit makkelijker. Je hebt dan een concreet onderwerp. De activiteit is vervolgens een goed moment om op een laagdrempelige manier contact te krijgen. Ga bijvoorbeeld koken, gamen, wandelen of bezoek eens een dienst verder weg. In de auto praat het vaak makkelijk!
  • Zorg dat je bekend bent bij jongeren en dat zij jou zien als een persoon die te vertrouwen is. Heb begrip en geduld wanneer jongeren nog niet direct alles wat hen bezig houdt kunnen en willen vertellen. Probeer het vertrouwen van de jongere te winnen door zelf open te staan en te laten merken dat je er wilt zijn voor de jongere.
  • Denk na over de manier waarop je in gesprek wilt gaan met de jongere. Waar zou de jongere zich op zijn gemak voelen? Op welke manier zou hij of zij graag worden aangesproken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt