Menu

Een paar weken geleden zaten ze allebei bij Jinek aan tafel; Diederik Gommers en Famke-Louise.

Het was in de tijd dat bekende, vooral jonge, BN-ers zich verenigd hadden in de hashtag #ikdoenietmeermee. Ze waren de coronamaatregelen moe en al die regels maakte meer kapot dan ze lief was. De actie was een beetje te rauw, te lomp en te provocerend. Dat hebben ze geweten, want er kwam veel kritiek op. Het zorgpersoneel liep op hun laatste benen, steeds meer mensen werden ziek en dan zo’n actie … Schoorvoetend trok de ene na de andere BN-er zich op kousenvoeten terug.

Zo niet Famke-Louise; een bekende artiest/influencer met ruim een miljoen volgers op Instagram. Zij had de moed om bij Jinek aan tafel haar verhaal te doen. Ze had haar punten op een briefje geschreven om maar niets te vergeten. Ze bedoelde het niet zo verkeerd, ze was niet tegen de maatregelen en ontkende corona ook niet. Maar voor veel jongeren lag alles stil en er was een hoop verdriet en zorg. Het leek alleen nog maar om de zieken te gaan maar er was veel meer verdriet. Dat bedoelde ze.

Lang niet iedereen aan tafel ging daarin mee. Famke-Louise kreeg een heleboel verwijten over zich heen; aan tafel en zeker op Social Media.

En toen was daar Diederik Gommers, de baas van alle IC’s in Nederland. Als iemand weet wat een ellende corona kan zijn, dan is hij het wel. Maar van hem geen verwijten of boosheid. Hij bleef rustig zitten en probeerde te achterhalen wat de achterliggende reden van haar deelname aan de actie was. Welke gevolgen de coronacrisis voor haar en andere jongeren dan had.

En toen gebeurde er twee dingen die me ontroerden. Gommers merkte op dat hij dit niet zo gerealiseerd had. Hij is zo druk in de ziekenhuizen dat hij niet goed wist wat jongeren mee maken nu. En daarom nodigde hij Famke Louise uit om in het ziekenhuis op bezoek te komen. Dan kon zij zien wat er allemaal gebeurde met corona patiënten en dan kon ze in een gesprek aan hem vertellen wat er bij de jongeren leeft.

Dat is gebeurd, we hebben de foto’s gezien. In dat gesprek hebben ze samen nagedacht hoe ze de brug zouden kunnen slaan tussen jongeren en de zorg. Want het is veel onkunde wat voor obstakels zorgt. Famke-Louise heeft Diederik Gommers geleerd hoe hij een Instagram account moet maken en binnen een paar dagen had hij duizenden, vooral jonge, volgers. Op deze manier houdt hij nu, op een laagdrempelige manier, veel jongeren op de hoogte van wat er gebeurt en hoe iedereen kan helpen om het virus onder controle te houden.

Het Gommers effect …

Ik zou het ook in de kerk zo wensen. Ik merk vaak dat iedereen vol goede bedoelingen is vanuit zijn eigen zorg en verantwoordelijkheid. Maar zo lang we op ons eigen eilandje blijven zitten groeit het onbegrip .. over kerkdiensten, tradities, al dan niet te zingen liederen en wat al niet meer.

Zullen we eens uit onze comfortzone stappen? Zoals Famke-Louise naar het ziekenhuis ging en Diederik Gommers zich aan Instagram durfde te wagen?

Er zijn steeds meer jongeren binnen de kerk die de hashtag #ikdoenietmeermeemetdekerk onderschrijven. Daar kunnen we ons zorgen over maken, boos over maken, maar we kunnen ook met ze in gesprek gaan, hen uitnodigen, delen, uitleggen waarom we dingen doen zoals we ze doen. En naar hun luisteren want misschien hebben ze wel hele goede ideeën om ons te helpen hen en anderen er bij te houden!

Het Gommers effect … ik gun het onze kerk en onze jongeren!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt