Menu

Hemelvaart en Pinksteren zijn twee van de christelijke feestdagen die kinderen, tieners en jongeren vaak minder goed kennen. Want wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? En Hemelvaart? Waarom vieren we Jezus’ vertrek? Dat is toch niet echt een reden tot een feestje? Gelukkig zijn er heel wat leuke, creatieve vormen om je te helpen het verhaal van Hemelvaart en Pinksteren uit te leggen. Wij hebben ze voor je verzameld:

Hemelvaart:

Wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’

Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhoog geheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. 10 Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. 11 Ze zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’

Handelingen 1: 8-11

Kinderen:

Wolken Experiment

Dit experiment is een mooie illustratie om met kinderen over het verhaal van Hemelvaart te hebben. Jezus werd met hemelvaart opgenomen in de hemel. Hoe zou dat geweest kunnen zijn? Met dit experiment kun je zelf een wolk maken. Als je achterop het glas een klein Jezus figuur plakt, kun je kijken of je de wolk zo dicht kan maken dat je het Jezus figuur niet meer ziet.

Tieners:

Je sporen achterlaten

Jong Protestants (JOP) heeft een grote database van werkvormen die je kunt gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld deze werkvorm over Hemelvaart.

Samen met je tieners denk je na over de uitspraak ‘je sporen achterlaten’. Dit wordt geïllustreerd met uitgeknipte voetstappen die als voetsporen opgeplakt zijn. Ook Jezus heeft voetstappen letterlijk en figuurlijk achtergelaten in onze wereld, voordat hij met Hemelvaart naar de hemel ging. Laat tieners hun eigen voet omtrekken en uitknippen. Ze mogen hun naam er op schrijven en het versieren. Hierna worden hun voetstappen geplakt op de grote voetstappen op het bord. Er wordt gekeken naar het bekende gedicht ‘Voetstappen in het zand’. Ook al is Jezus niet meer letterlijk op aarde. Hij loopt wel met ons mee in ons leven. Hij laat zijn sporen na in je leven. Je mag erop vertrouwen dat Hij bij je is, juist in moeilijke tijden.

Jongeren:
‘Jezus gaat undercover in jouw leven’
Al heel wat jaren geleden heeft de Evangelische Omroep de serie Denkstof ontwikkeld. Filmpjes met materiaal voor jouw jongerengroep. Nu nog steeds erg bruikbaar.

 

Naast de filmpjes heeft de EO ook een handleiding voor leiding en voor de jongeren gemaakt:

 

Pinksteren

Toen het Joodse Pinksterfeest begon, waren alle gelovigen bij elkaar in een huis. Opeens kwam er uit de hemel een vreemd geluid. Het klonk alsof het hard begon te waaien. Het was overal in huis te horen. Ook zagen de gelovigen iets dat op vuur leek. Dat vuur verdeelde zich in vlammen, en op iedereen kwam een vlam neer.

Zo kwam de heilige Geest in alle gelovigen. Daardoor begonnen ze te spreken in vreemde talen.

Handelingen 2: 1-4

Kinderen:

Pinkstervlammen in de slacentrifuge

Met een slacentrifuge en wat verf kun je met kinderen een mooi gesprek aangaan over het Pinkster verhaal.

Lees samen het pinksterverhaal Handelingen 1: 4-8 en 2:1-4

Leg een op maat geknipt papier in de slacentrifuge. Doe in het midden van het papier een paar druppels verf. Vertel dat de leerlingen van Jezus voordat de Heilige Geest kwam dicht bij elkaar bleven. Maar toen de Heilige Geest kwam werden ze zo enthousiast dat ze niet anders konden dan andere mensen vertellen over Jezus. Draai de sla centrifuge steeds sneller en je ziet de druppels die eerst dicht bij elkaar zitten naar buiten toe bewegen. Tot de uiteinden van de aarde!

Dit en andere suggesties vind je op deze website.

Tieners:

De Verwarring rond Pinksteren

Vraag je aan de kinderen en jongeren wat Pinksteren is dan blijkt dat een vierde van de jeugd zo ongeveer weet waar het bij Pinksteren om gaat. Young & Holy heeft materiaal gemaakt, waarbij je met tieners in gesprek kan gaan over wat Pinsteren nou eigenlijk betekent.

Jongeren:

Youth United is een jongerenorganisatie in Harderwijk-Ermelo die voor hun Youth Alpha cursus eigen filmpjes maken. Deze geeft een mooie uitleg van wat de Heilige Geest doet.

 

Vragen om naderhand met elkaar in gesprek te gaan:

  1. Wat sprak je het meeste aan in dit filmpje?
  2. Lees samen het verhaal van de uitstorting van de Heilige Geest: Handelingen 2:1-18. Wat uit het verhaal van de uitstorting van de Heilige Geest herken je terug?
  3. Wat vind je lastig om te begrijpen? Waar zou je meer van willen weten?

Het Nederlands Gereformeerd Kerk Jeugdwerk wenst jullie fijne dagen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt