Menu

Waar de helft van de jongeren in 2012 met 17,1 jaar seks hadden gehad, heeft in 2017 de helft seks gehad met 18,6 jaar. Voor de goede orde: in 2017 heeft 50% van alle jongeren dus geen seks voor 18,6 jaar gehad. Dit komt naar voren uit een landelijk onderzoek onder ruim 20.000 jongeren. Wat is er veranderd?

De ideale situatie om seks te hebben is voor jongeren binnen een langdurige romantische relatie. Dit heeft met verschillende dingen te maken, maar in hoofdzaak met onderling vertrouwen. In het onderlinge vertrouwen van elkaar accepteren en kunnen praten over gedachten en gevoelens, is het letterlijk en figuurlijk makkelijker om jezelf bloot te geven. De meerderheid van de relaties zijn monogaam. Trouw zijn in de relatie is de norm.

In het onderzoek komt ook naar voren dat er meer tolerantie is voor seks zonder dat daar een romantische relatie aan verbonden is. Het gaat dan om losse contacten.
Ook voor andere geaardheid is meer tolerantie.

Het zijn twee tegengestelde gedachten over seks. Seks is aan de ene kant heel intiem en verbonden aan onderlinge vertrouwen en aan de kant is seks er gewoon voor de lol.

Wil je met de ouders en jeugd van jouw gemeente het ‘Een avond over seks’ hebben? Dan raden we je de ‘Handleiding voor het organiseren van jeugdavonden over seksualiteit’ van Arjet Borger aan.
Arjet Borger is directeur van de Care for Sexuality Foundation. Ze verzorgt ouderavonden over de seksuele opvoeding in de kerk en ze geeft informatie of ondersteuning bij thematiek op het gebied van seksualiteit (www.careforsexuality.org).
Haar handleiding helpt je heel praktisch om een goed gesprek op te zetten. De bestelinformatie vind je op: http://www.arjetborger.nl/een-avond-over-seks/

Het artikel ‘De daad uitgesteld’ van Youngworks over tien gedachten achter de veranderende leeftijd vind je op: http://www.youngworks.nl/de-daad-uitgesteld/

De samenvatting van het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers en Soa Aids Nederland vind je op: http://seksonderje25e.nl/page/Samenvatting

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt