Menu

Een vreemde beleving, je smartphone geeft al de halve dag geen nieuws. Je controleert of je verbinding hebt of dat de telefoon onbedoeld op de vliegtuigstand staat. Maar nee, dat is het niet. Het is zomer en zelfs in de drukste groepsapps is het rustig.

Jeugdwerk in de zomermaanden lijkt een moment van rust voor jeugdleiders, jeugdouderlingen en jeugdwerkers. Of toch niet? De planning voor het volgend seizoen moet rondgemaakt worden en er liggen nog tig boeken over jeugdwerk ongelezen op een stapel. Zijn er nog vragen over de groepsindelingen, gaan we met de bestaande materialen verder en zijn er nog nieuwe vrijwilligers nodig? Dan zijn er nog de jongeren die niet op vakantie gaan. En hoe ga je om met de dingen die je terugziet en –hoort van hoe de jongeren hun vakantie besteed hebben. Jeugdwerk staat in de zomer dus zeker niet stil.

Achterblijvers

Volgens het NIBUD is de top 3 van besteding van vakantiegeld respectievelijk: vakantie, sparen en aflossen van schulden. Er zijn dus huishoudens die niet op vakantie gaan en dat kunnen dus ook jongeren bij jou in de gemeente zijn. Iets wat jongeren meestal voor zichzelf houden en waar ze zich voor schamen. Juist nu er geen activiteiten zijn, heb je de kans om persoonlijk contact te maken met wie thuisblijft. Misschien heb je meer jongeren die thuisblijven en krijg je het georganiseerd om samen naar bijvoorbeeld een pretpark te gaan. Hiermee geef je ook de jongeren die geen vakantieverhalen hebben, een ervaring die ze kunnen delen als iedereen weer terug is.

Terugkomers

Dat delen van ervaringen als jongeren en jongvolwassenen weer terug komen, is trouwens ook wel een ding. Praat je bijvoorbeeld over wat ze gedaan hebben in het stereotype Gersos of Lloret de Mar, of is dat iets dat je liever niet wil weten. Om Prediker 11 vers 9 aan te halen: ‘Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt.’

Plannen

Met de ervaringen van het afgelopen seizoen in gedachten, is het goed om vooruit te plannen. Wat doen we met Pasen en Kerst met de jeugd en gaan we iets voorbereiden voor Serious Request, om maar iets te noemen? Wanneer moeten we daar de voorbereiding van starten? Welk weekend is de EO Jongerendag, Opwekking of gaan we ergens anders samen heen? En als er een kamp komt, met welke speciale data moet er dan rekening gehouden worden en welke locaties passen? Allemaal vragen om in de zomertijd eens rustig op een rijtje te zetten met onder andere de school-, feestdagen- en examenplanning voor komend seizoen erbij. Het is altijd weer een klus om dan ook het materiaal van de methodes die gebruikt worden af te stemmen op al die momenten en activiteiten.
Hoe logisch het ook lijkt om hier tijd in te investeren, toch ontdek ik regelmatig dat activiteiten voor het jeugdwerk in gemeentes elkaar overlappen. Hierbij is het ook een tip om bij de buren te kijken welke agenda zij voor hun jeugdwerk hebben. Maak deze zomer eens een afspraak met een jeugdleider uit een naburige kerk. De vrijwilligers in de gemeente zullen er blij mee zijn als er een planning inclusief schoolvakanties ligt voordat het nieuwe seizoen begint.

Opladen

Naast het ontspannen en opladen tijdens je eigen vakantieweken, is het ook goed om je voor taken in het jeugdwerk op te laden. Als ik daarbij kijk naar mijn eigen stapel boeken die ik nog wil lezen, dan wil ik daar ook altijd een paar geloof verdiepende boeken tussen hebben liggen. Het is zo makkelijk om dat over te slaan en alleen op uitvoering gerichte boeken te lezen. Voor mij zijn het juist de theologische boeken die me helpen om me op te laden voor het nieuwe seizoen. Boeken die vragen aan me stellen, vragen waardoor ik zelf met het evangelie aan de slag moet om een antwoord te vinden. Het helpt me om de aansluiting te houden met wat echt belangrijk is. Een vraag die tijdens het seizoen weleens ondersneeuwt in alle activiteiten en de organisatie daarvan.

Media/tips

  • Uitgever Buijten & Schipperheijn heeft OPEN ontwikkeld.
    OPEN biedt twee inspirerende boeken over bekende en minder bekende bijbelse personen en bijbelboeken. Over elke bijbelse persoon en elk bijbelboek is van alles te ontdekken. Bij elk hoofdstuk hoort een inspirerend filmpje waarin jongeren een moderne interpretatie geven van de bijbeltekst. OPEN is geschreven voor jongerenkringen, maar is ook geschikt voor persoonlijke bijbelstudie.  http://ontdekkendbijbellezen.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt