Menu

Pasen. Voor veel volwassenen is het al moeilijk te begrijpen wat er zoveel jaar geleden is gebeurd en waarom. Dus hoe kun je de boodschap van het meest wonderlijk feest delen met de kleinste kinderen in je (kerkelijk) gezin?

Het Paasverhaal heeft meerdere lagen. Jonge kinderen zullen niet veel begrijpen wat het betekent dat Jezus voor hun zonden gestorven is aan het kruis. Wat bij jonge kinderen belangrijk is, is sfeer. Ervaren zij dat de stille week en Pasen een belangrijk feest is in het gezin en in de gemeente? Daarnaast is het vooral belangrijk dat jonge kinderen de Bijbelverhalen ervaren met hun zintuigen.

Belangrijk is een activiteit op maat te kiezen. Heb je een kind wat graag buiten is? Ga samen op zoek naar takjes, maak een kruis en hang het binnen op.
Met een kind dat liever knutselt, ga je lekker aan tafel zitten. Dan is dit idee met oplosbaar papier misschien leuk om te gebruiken. In het idee op deze website wordt gesproken over het oplossen van angst, maar tijdens Pasen kun je dezelfde illustratie gebruiken om uit te beelden hoe de zonden weggewassen worden.
Zit je kind graag op schoot terwijl je een boek voorleest? Neem dan eens rustig de tijd om samen een mooi boek te lezen. In veel bibliotheken zijn ook christelijke boeken te vinden of loop eens bij je plaatselijke boekhandel naar binnen. De investering in een mooi boek is het zeker waard!
Voor de wiebelkinderen werkt muziek misschien beter. Terwijl ze hun eigen spel spelen, luisteren ze naar liedjes die het Paasverhaal vertellen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, als de boodschap waar het om draait maar overkomt. En probeer maar eens een glimlach te onderdrukken als je kind in de supermarkt opeens ‘Weet je wel dat Jezus leeft’ inzet 😊.

Kortom: maak het niet te moeilijk en pas je aan, aan het niveau van het kind. Laat je kind zien dat, hoewel je het misschien zelf niet eens goed kunt begrijpen, Pasen ook voor jou het mooiste feest ter wereld is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt