Menu

Zoals het in Nederland traditie is, geeft de regering op de derde dinsdag in september inzicht in de plannen voor het komende jaar. Een traditie waar de Startzondag in de kerk wel wat op lijkt; het richt de aandacht op het komend jaar. Wat heb jij vanuit het jeugdwerk te melden en hoe presenteer je je jouw plannen en doelgroep?

Voordat we je wat tips geven hoe je dat kunt doen, hebben we eerst nog een ‘nadenkertje’ voor je. Want net als de ministeries, zijn de meeste jeugdleiders de afgelopen maanden bezig geweest met het voorbereiden van dit nieuwe seizoen. Er is tijd gestoken in het zoeken van jeugdleiders, de datums voor activiteiten zijn gepland en de indelingen van de groepen zijn gemaakt.
Maar, blijft het daarbij of is er ook aandacht voor beleidsontwikkeling? Sluiten de methoden die gebruikt worden (nog) wel aan bij leefwereld van de jongeren? Zijn de jeugdleiders goed voorbereid op hun tijd met de groep? Hoeveel financiële ruimte is er voor nieuwe plannen?

Als dit vragen zijn waar jij als jeugdleider geen duidelijk antwoord op hebt, hoe veel minder weten jouw broers en zussen in de kerk dit dan? En hoe minder andere gemeenteleden weten over het jeugdwerk, hoe groter de kans is dat het moeilijk is om jeugdleiders of andere ondesteuning te vinden. En dat terwijl het jeugdwerk in de meeste gemeenten de grootste inzet en betrokkenheid van gemeenteleden vraagt. Het oude gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ geldt dan ook voor het jeugdwerk.

Dus: trek de stoute schoenen aan en claim je tijd op de startzondag voor het presenteren van het jeugdwerk. Introduceer op een positieve en actieve manier de groepen. En als je kritische vragen en opmerkingen krijgt, is dat alleen maar mooi! Want zelfs negatieve aandacht is beter dan geen aandacht. Dus vertel over je groep of nog beter, presenteer je groep met een spel of ludieke actie aan de gemeente. Dit laat iets zien van jouw enthousiasme en dat van de groep.

Tip 1
Ga met je groep voorin de kerk staan en speel het spel ‘ik wil graag zien’. Vraag bijvoorbeeld om vijf sandalen en laat jouw jeugd die zo snel mogelijk ophalen bij de gemeenteleden die melden dat ze dat bij zich hebben. Of maak het persoonlijker en vraag om een ‘hug’ voor elk lid van de groep.
Voor een wedstrijdelement: Deel de zaal in tweeën en laat links en rechts de opdrachten uitvoeren. De snelste wint.

Tip 2
Presenteer via de beamer alle leden per groep (ook de kaartenbak namen) en stel de leiding voor aan de gemeente. Laat daarbij de datums en tijd zien dat de groep bij elkaar is. Eventueel kun je de presentatie daarna per e-mail versturen of kun je wat sheets uitprinten en meegeven.

Tip 3
Speel een zeskamp (of hoeveel jeugdgroepen je ook maar hebt), waarin de jeugdgroepen samen met gemeenteleden doordraaien. Let er wel op dat de activiteiten die je uitkiest voor de meeste gemeenteleden uit te voeren zijn.

Ideeën daarvoor zijn:
Ik wil graag zien (zie tip 1)
Ga in volgorde staan van …
Schrijf samen een rijm op …
Zing samen een lied …
Waar is de foto gemaakt? (foto’s van steden of voorbeelden uit je eigen woonplaats)
Google op ‘jongens tegen de meisjes spellen’ voor meer inspiratie of kijk op:

Spellen | Bekend van TV of normale spellen

Veel plezier en namens ons hele team: een fantastisch seizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt