Menu

Toen ik ooit begon als jeugdwerker in een plaatselijke gemeente, was ‘Relatiegericht Jeugdwerk’ echt hot. Van alle kanten werd je door jeugdwerk organisaties aangemoedigd om in je jeugdwerk niet activiteitgericht te zijn, maar relatiegericht. Bouw relaties op, want vanuit die relaties kun je ook echt iets delen van geloof. Nu, tien jaar later, zie ik dat de naam ‘relatiegericht jeugdwerk’ in steeds meer kerken geland is. In veel jeugdbeleidstukken zien we het woord terugkomen. Maar is hoe we relatiegericht jeugdwerk hebben ingericht wel echt relatiegericht? Zijn we niet stiekem toch erg gericht op het draaien van onze activiteiten? Ok, wel met de wens om ieder kind minimaal een keer per jaar eens te spreken in een pastoraal gesprekje en alle namen te kennen.

Het is goed en nodig om de namen te kennen van de kinderen en tieners die jou zijn toevertrouwd, maar er is meer nodig dan dat. Wanneer we het hebben over relatiegericht jeugdwerk, bedoelen we de tijd nemen om te vertragen; echt contact te maken en relaties te verdiepen. Dat is Slowcial Jeugdwerk.

Slowcial is een samenvoeging van Slow en Social. In een tijd van snelle (sociaal media) contacten, is er veel behoefte aan bewust vertragen en échte contacten te zoeken die betekenis geven aan het leven. Zo ontstonden er bijvoorbeeld Slowcial netwerken, zoals ‘Cowbird’. In plaats van de vluchtige snelle cultuur van Facebook en Twitter, kwamen platforms waar langere betekenis gevende verhalen gedeeld werden. Dat vertragen en verdiepen van contact is van wezenlijk belang voor het jeugdwerk.

Wanneer je vanuit de ontwikkelingspsychologie kijkt naar de fasen die de mens doormaakt voordat hij ‘volwassen’ is, staan er drie vragen centraal: ‘Wie ben ik?’, ‘Waar hoor ik bij?’ en ‘Waar doe ik toe?’. We beschouwen iemand als ‘volwassen’ wanneer er stabiliteit en vrede is in het beantwoorden van deze vragen.

Het jeugdwerk is bij uitstek de plek waarin we jongeren willen helpen in het beantwoorden van deze vragen vanuit christelijk optiek. Als je dit voor ogen hebt, dan kun je de meest prachtige uitgewerkte activiteiten organiseren passend bij de levensfase, maar wanneer er geen oprechte relaties zijn kun je jouw jongeren niet verder helpen met hun zoektocht.

Kijk eens naar jezelf. Stel dat je worstelt met een van deze essentiële vragen, wie zijn dan de mensen met wie jij hierover kunt praten? Heb jij mensen waarmee je jouw vreugde en worstelingen in het leven (met God) deelt? En wat was er nodig om dat vertrouwen in de ander op te bouwen? Vermoedelijk is dat iemand waar je veel mee hebt opgetrokken, die de tijd voor je heeft of maakt, die daadwerkelijk naar jou luistert en jou serieus neemt. Dat soort relaties gunnen we iedere jongere. Jeugdleiders en gemeenteleden die echt contact zoeken en de tijd nemen om een vertrouwensband op te bouwen. Dan kunnen we daadwerkelijk vanuit onze relaties aansluiten en hen steunen bij de worsteling in en zoeken naar het leven achter God aan.

En dan mogen we ook laten zien wat voor prachtige antwoorden het evangelie geeft op deze essentiële vragen.

Wie ben ik? Jij bent een geliefd kind van God! Je mag met vallen en opstaan ontdekken wie jij bent, want God is vol liefde en genade.

Waar hoor ik bij? Jij bent een geliefd kind van God! Hij heeft zich in liefde met jou verbonden en verbindt jou met al Zijn geliefde kinderen.

Waar doe ik toe? Jij bent een geliefd kind van God! Jij bent gemaakt met je eigen unieke gaven en talenten. Jij hoeft niet mee te gaan in de rat race van ‘Je kunt worden wat je wilt, als je er maar hard genoeg voor werkt’. Jij mag ontdekken wat jouw gaven zijn en hoe die een plek hebben in Gods missie, in Zijn Koninkrijk

In deze antwoorden die het evangelie ons aanbiedt, zien we ook die beweging van vertragen en verdiepen. Slowcial contact met onze maker. Laten we dat contact ook voorleven in ons jeugdwerk en onze gemeentes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt