Menu

Het is algemeen bekend dat we in het jeugdwerk aan moeten sluiten bij de levensfase van de verschillende doelgroepen. Naast de levensfase, speelt ook de actuele (jongeren)cultuur een belangrijke rol. In dit artikel kijken we naar de ontwikkeling en cultuur van starters, jongeren van 23 jaar en ouder.

Mbo-ers zijn op deze leeftijd vaak al even aan het werk. Steeds meer twintigers zijn echter hoog opgeleid en hebben net hun diploma op zak. De veelbelovende young-professionals. Hier begint de fase van de starters, die overigens steeds langer duurt. Dit heeft vooral te maken met de moeite met het vinden van een baan. Velen beginnen met flexibel werk, wat zorgt voor een gevoel van vrijheid dat ze graag nog even vasthouden. Toch blijkt uit onderzoek dat ze wel verlangen naar vastigheid, met name als het gaat om een relatie. De meesten van hen vinden die rond hun 27e en beginnen rond hun 28e met een vaste baan. Pas daarna hebben ze voldoende zekerheid om zich te settelen. Ze gaan op zoek naar een vaste woonplek. Wie weet denken ze al na over kinderen, al is dat bij de meeste starters na hun dertigste. Deze laatsten zorgen er vaak voor dat ze meer contact zoeken met ouders en zichzelf concreter de vraag stellen wat ze met de kerk willen. Ze hebben in hun studententijd veel onderzocht en veel losgelaten, om te verkennen. Nu komt er langzaam weer behoefte aan kaders.

Zingeving

Ongeveer een jaar geleden was ik bij een bijeenkomst van Zinvloed: een platform waar gezocht wordt naar zinvol geloven en twintigers en dertigers aantrekt. Op de bijeenkomst was veel ruimte voor verhalen van twijfel. Er werd benadrukt dat het niet erg is om alles even los te laten: de is-dit-het-nu-fase. Maar dat het wel goed is om stappen te zetten en op zoek te gaan naar wat-is-het-dan-wel? Dit past helemaal bij de fase waar starters in zitten. Het is een hoopvolle generatie, ook al lopen ze er tegenaan dat het moeilijk blijkt een baan te vinden. Of om aan te sluiten bij de kerk. John Mayer verwoord het mooi in ‘Why Georgia’:

Cause I wonder sometimes
About the outcome
Of a still verdictless life

Am I living it right?
Am I living it right?
Am I living it right?
Why Georgia, why?

Hoe dichter ze bij de dertig komen, hoe meer ze zich afvragen waar ze nu staan en waar ze naartoe willen. Welke keuzes gaan ze maken, en zorgt dit voor een zinvol leven? Dit zijn diepgaande vragen. Veel mensen die op dit punt in hun leven aankomen stoppen hun kop in het zand en anderen gaan écht op zoek.

De kerk

Ik hoop dat de kerk vol zit met voorbeelden van mensen die écht op zoek zijn gegaan, doorleefde antwoorden hebben gevonden en starters willen helpen om hun geloof te herdefiniëren in een veranderend tijdsgewricht.
Veel starters lijken vooral op zoek te zijn naar een plek waar ruimte is om aan de ene kant te consumeren en aan de andere kant kaders te scheppen. Deze kaders zijn vaak een stuk breder dan de kaders die er in de (traditionele) kerk lijken te zijn. Denk aan opvattingen over samenwonen of homoseksualiteit. Wat hierin belangrijk is, is dat er ruimte is om op een open, niet-veroordelende manier, met elkaar in gesprek te gaan over deze thema’s.
Daarnaast moet de kerk nadenken over vormen om te zoeken naar zingeving. Ik noem er hier twee die starters lijken aan te spreken.

Stilte, meditatie en kunst

Ze zoeken het in vormen die soms niet eens nieuw, maar juist heel oud zijn: stilte, meditatie en kunst. Een voorbeeld: Casella is een religieuze leefgemeenschap die particulieren ruimte biedt voor ‘ontmoeting, stilte en bezinning’. Op zich niets nieuws, behalve dat ze zich speciaal richten op de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Je kunt er in alle stilte nadenken, werken aan jezelf of bijvoorbeeld een workshop meditatief wandelen en steen bewerken volgen. Het concept blijkt zo goed aan te sluiten bij de huidige behoefte aan bezinning, dat het storm loopt bij de vier zusters Augustinessen. Een bekender voorbeeld is Taizé in Frankrijk, die ook veel jongvolwassenen en starters aan lijkt te spreken. Denk er eens over na of je als kerk ook zo’n plek zou kunnen en willen bieden voor starters. Ga op zoek naar wat bij jullie past.

Diaconaat

Daarnaast komt zingeving ook naar voren in wat je voor een ander doet: hoe ga je als christen om met de problematiek van deze tijd. Hoe kun je je inzetten voor vluchtelingen? Ben je als kerk actief aanwezig in de wijk? Waar geef je als kerk je geld aan uit? Betrek hen actief in wat jullie als kerk al doen, wijs ze hierop en stimuleer ze om hun eigen plek hierin te vinden.

Bronnen: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt