Menu

Veertien februari is het weer Valentijnsdag. Een dag om je geliefde te verrassen met een kaart, bloemen, chocolade, knuffels en heel veel hartjes. Maar waar komt dit gebruik vandaan? Eigenlijk weet niemand dat precies, want er zijn verschillende Valentijns te vinden in de vroege geschiedenis. Ze hebben twee dingen gemeen, het zijn allemaal christenen en ze zijn allemaal martelaren.

De meest aangehaalde legenden over een priester Valentijn zijn: dat hij tegen de Romeinse wet in militairen trouwde, dat hij perkamenten harten uitdeelde aan door de Romeinen gevangen gezette christenen om ze herinneren aan Gods liefde, dat hij mensen tot Christus bracht voordat de Romeinse wet dat toestond en dat hij, net voor zijn executie, een blind meisje genas. Historisch zijn het legenden die de liefde van Christus voor mensen centraal zetten. De eerste vermelding van St. Valentijnsdag in combinatie met romantiek, komt uit de 14e eeuw geschreven door een Londense dichter. Waarschijnlijk door die dichter was St. Valentijnsdag in de Engels sprekende cultuur van de 18e eeuw ingeburgerd. Tot zover de geschiedenis.

De vraag is: wat doe je aan St. Valentijnsdag, als je er al iets mee wilt doen? Dat antwoord heeft alles te maken met hoe goed jij degene kent, voor wie jij een Valentijn wilt zijn. Vijf tips:

• Lieve woorden
Als je van de ander weet dat hij of zij graag lieve woorden hoort, bedenk dan een speciaal compliment dat je de 14e geeft. Dat kun je persoonlijk zeggen of op een leuke kaart schrijven, als het maar een persoonlijk compliment is.

• Samen zijn
Geniet de ander ervan om samen te zijn, plan de 14e dan zo dat daarvoor tijd is. Waar je samen bent is niet het belangrijkst, wel dat je smartphone uit staat en dat er geen andere afspraken zijn die ook op een andere dag kunnen. Maak tijd voor elkaar en een film of Netflix kijken is ook samen.

• Presentje
Zie je de ander genieten van een persoonlijk cadeautje, ga dan ruim voor de 14e op zoek naar iets leuks waarmee je de ander echt een plezier doet. Dat kan één favoriet chocolaatje zijn dat je op een mooie manier inpakt, maar ook een schroevendraaier om maar wat te noemen. Als het maar persoonlijk aansluit en met aandacht ingepakt is.

• Huishouden
Als je weet dat de ander een bepaald klusje niet leuk vindt, doe dat karweitje de 14e dan voordat hij of zij het heeft gedaan. Ruim de vaatwasser uit, zet een pot thee of breng het glas weg. Wees de ander voor om het zelf te moeten doen.

• Knuffel
Wordt de ander blij van een knuffel of hand in hand zitten/lopen, verras de 14e de ander dan met een extra lange knuffel of extra vaak een hand op de schouder. Maakt contact en neem daar de tijd voor.

Elke vorm kan gewaardeerd worden, dus combineer naar hartenlust. En verras de 14e eens je vrienden, familie, collega’s of klasgenoten en als je die hebt je geliefde met meer dan romantische liefde. De liefde van Christus gaat tenslotte over meer dan dat.

Fijne Valentijnsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt