Menu

 

‘Ik ben geschrokken van het effect van de afgelopen maanden op onze jeugd. Het feit dat ze vóór corona-tijd te weinig volwaardig onderdeel waren van onze gemeente (teveel ondergebracht waren in het jeugdwerk), is nog eens enorm uitvergroot. Met grote gevolgen voor hun (on)geloof en hun houding naar de gemeente.’ Met deze zinnen begon een gemeentepredikant zijn mail aan ons. Er zijn goede voorbeelden van hoe hierop is ingespeeld.

 

Maak ontmoeten mogelijk

Op de eerste plaats komt het erop aan dat tieners en jongeren elkaar ontmoeten. Dat er voorrang in het ontmoeten gegeven wordt aan tieners en jongeren is namelijk heel belangrijk voor het met elkaar ontdekken wie ze zijn. Anders gezegd hun identiteit als christen ontwikkelen ze in deze periode voor een belangrijk deel met hun leeftijdsgenoten die ook naar de kerk gaan. Als ze niet naar de kerk kunnen en hun ‘kerk’ vrienden niet kunnen ontmoeten, dan ontmoeten ze allen hun school-. werk- en sportvrienden. Vrienden die niet per definitie ook naar de kerk gaan. Hoe graag volwassenen elkaar ook willen ontmoeten, het zal in doorsnee van minder invloed zijn op hun geloofsontwikkeling dan voor tieners en jongeren. Dus geef de tieners en jongeren voorrang in het naar de kerk kunnen. Het bevestigd aan de tieners en jongeren dat ze belangrijk gevonden worden.

Op basis van deze lijn van denken heeft een gemeente ervoor gekozen om alléén jonge mensen toe te laten op zondag in het kerkgebouw. De viering met en voor deze jonge mensen is wat er online wordt gedeeld. Een andere gemeente heeft samenwerking met een basisschool gezocht. De lokalen die te bereiken zijn via een eigen ingang zijn de ontmoetingsruimten voor jonge mensen geworden. Zo zijn er veel meer alternatieven bedacht die zorgen dat het contact in stand blijft. Het schoonmaken voor- en achteraf is in mijn ervaring daarbij niet iets dat een probleem vormt. De bereidwilligheid van jonge mensen om mee te helpen aan ontmoetingen voor zichzelf is erg hoog.

Online verbinden

Voor wie niet in de viering aanwezig kunnen zijn is het goed om verbinding te organiseren. Dat verbinden begint ermee dat voor wie online kijkt de tijd van de aandachtspanne anders verloopt dan wie rechtstreeks zit te luisteren. De richtlijn is: wissel af na maximaal 7 minuten. Dan lukt het de meeste mensen – jonger en ouder – om wat er in die tijd gezegd is te verwerken. Na die 7 minuten is het in je eigen huis makkelijker om op te staat, door te spoelen of te stoppen met kijken. Naast die verbinding vast te houden in tijd helpt het ook om samen rituelen op te bouwen. Hét voorbeeld van een ritueel dat mensen door het hele land verbind is de twee minuten stilte om acht uur op 4 mei tijdens Dodenherdenking. Waar je ook bent, je kan daar aan meedoen. Het samen met miljoenen mensen op hetzelfde moment stil te zijn doet iets met je aandacht en beleving. Zo helpt het samen uitvoeren van een ritueel om de soms onbenoemde kern van het samenkomen in de kerk te benadrukken; ons vertrouwen op Christus dat we door God aan elkaar verbonden zijn.

Vanuit deze gedachten heeft een gemeente bij elk adres eenzelfde blokkaars bezorgd. Een blokkaars die in iedere kamer wordt aangestoken samen met de kaars in de kerkzaal. Iedereen kan natuurlijk ook achteraf kijken, maar het weten dat je samen diezelfde soort kaars hebt branden is toch wat anders dan dat je in je eentje een kaars hebt branden.

Een andere manier is om iets tastbaars thuis te laten maken, iets dat verbonden is aan de Bijbellezing, kan ook verbinden. Bijvoorbeeld het recept dat vooraf doorgegeven is om thuis platte broden te maken bij het verhaal van de weduwe van Sarefat. Het is een manier om de aandacht bij de Bijbel te houden met iets dat gezien, gehoord, geroken, geproefd of gevoeld kan worden. De collega’s van Jong Protestant of Creatief Kinderwerk hebben een schat aan voorbeelden op de site staan om gebruik van te maken.

Wat ook aanwijsbaar werkt zijn persoonlijke verhalen delen. Dat kan in de vorm van interviews van gemeenteleden in de viering over geloof, gezin, werk, hobby, enz. Het verhaal van het ene gemeentelid helpt om rond samen te komen, om je als gemeente te identificeren met die broeder of zuster in de Heer. Een bijkomend voordeel is dat een gemeente elkaar daarin op een heel andere manier kan leren kennen.

Buiten de zondag om kan het online nabespreking van de dient ruimte geven aan opgeroepen gedachten. Elke week op een vast moment een moment voor gemeenteleden die dat willen om met elkaar uit te wisselen wat aansprak of juist niet. En zorg voor een contactrooster met gemeenteleden die om welke reden dan ook niet met de online mogelijkheden mee (kunnen) komen.

Aanpassen

Natuurlijk kan niet elke gemeente de voorbeelden op een gelijke manier een plek geven: het gebouw biedt de mogelijkheid niet, er is niet genoeg geld voorhanden, de vorm past niet, enz. Pas dan de invulling aan door gebruik te maken van wat je hebt. Als je daarover wilt overleggen, dan zijn wij ervoor om in jouw gemeente mee te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Wij zijn er juist voor om  vanuit onze ervaring mee te kijken en je te helpen met improviseren met wat je in jouw gemeente wel hebt.
In de uitvoering komt het erop neer dat we eerst een keer afspreken om een beeld van jouw gemeente te krijgen. Dan komen we een zondag langs om mee te kijken en gesprekken te voeren en dan geven we een advies. Een advies waarmee jouw jeugdwerk verder kan en waarbij we ook begeleiding en coaching geven. Er zijn mogelijkheden genoeg, maak er gebruik van zoals ook andere gemeenten dat ook doen.

—-

Op de site van Barna Group is een video serie te zien over wat er volgens dit Amerikaanse instituut speelt bij het online vieren met vooral de leeftijdsgroep 20-30 jaar. Het NGK Jeugdwerk Steunpunt  en het GKv Praktijkcentrum hebben uit die video’s ook in Nederland geldende onderwerpen gehaald en aangevuld met wat er voor de leeftijdsgroep 12-20 nog meer meespeelt. In het themanummer van Onderweg nummer 17, jaargang 6, 26 -09-2020: ‘Jeugdwerk in coronatijd’ is meer terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt