Menu

30 zilveren munten, om maar een bedrag te noemen in de 40-dagen-tijd, is zo ongeveer een maandloon voor een arbeidskracht of een Romeins soldaat in de periode van Jezus’ leven. Of dat helemaal vergelijkbaar is met een modaal inkomen van netto € 2.150,00 per maand, durf ik niet te zeggen. Waar wel wat over te zeggen is, is het verschil tussen geld om het praktische nut of om de verzamelwaarde. Dat gaat om een verschil waar met tieners en jongeren goed over te praten valt.

Geld is praktisch zolang het gebruikt wordt om de dingen mee te betalen die in onze samenleving nodig zijn zoals voeding, kleding, huur/hypotheek, gas-licht-water, vervoer, mobiel, ontspanning en het geld dat je apart wilt zetten voor een voor jou aantrekkelijke uitgave in de toekomst. Afhankelijk van onze situatie kan in de grootte van dit bedrag per maand een groot verschil zitten, dat vind ik zelf niet zo heel spannend. Waar het hebben van geld wel spannend wordt, is als het meer gaat om de verzamelwaarde dan om wat anders. In mijn ogen ligt daar de verleiding van de Mammon zoals Jezus dat aanhaalt: geld verzamelen zonder dat daar een praktische invulling aan verbonden is – het hebben voor de heb. Sowieso is dat voor de meeste tieners geen aantrekkelijk doel, ze kopen er liever dingen van.

Dus hoe help je tieners en jongeren om met geld om te gaan, zodat niet alles op eerste impuls wordt uitgegeven en ook niet opgepot wordt zonder dat ze er iets mee doen? Een insteek is om met ze in gesprek te gaan over wat ze later zouden willen gaan doen. Dat kan het kopen van een scooter of auto zijn, een vakantie, een eigen tv of misschien wel een uitzet voor als ze op zichzelf gaan wonen. Dat is helemaal afhankelijk van het kind. Help ze daarbij om een reëel bedrag te bepalen, dat aansluit bij wat ze willen. Een andere insteek is om af en toe samen jouw uitgaven door te lopen, zodat ze zien hoeveel de manier van leven die ze van huis uit gewend zijn kost per maand. De openheid over je eigen financiën geeft dan hopelijk ook de openheid dat ze jou mee laten kijken in hun financiën.
Wat in beide manieren hopelijk meekomt is dat geld verbonden wordt met een praktische besteding. Aan de ene kant door een gevoel te krijgen bij wat hun wensen en verwachtingen kosten en aan de andere kant door te realiseren dat geld bedoelt is om uit te geven.

Meer over de Week van het Geld op: https://www.weekvanhetgeld.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt