Menu
Vieren in Verscheidenheid

Vieren in Verscheidenheid

Als je iets te vieren hebt en trakteert, dan hou je zo goed als het gaat rekening met verschillende smaken. Het leuke aan trakteren is dat die ander met jou meeviert in het iets speciaals of lekkers ontvangen voor zichzelf.

In haar onderzoek naar vieren met kinderen (2019) trekt Lydia van Leersum de conclusie dat er geen voorkeur is voor vieringen die gericht zijn op kinderen en tieners of anderzijds vieren met alle generaties tegelijk. Het speciale in beide situaties is de aandacht voor de behoeften van kinderen, tieners en jongeren. Aandacht die ervoor zorgt dat zij de viering volgen en meedoen. De brochure ‘Gemeente in Ontwikkeling’ geeft handvatten om aan te sluiten bij de behoeften per ontwikkelingsfase van peuter tot jongvolwassene.

Naast de verschillen in ontwikkelingsfasen wordt de relatie met God bij tieners en jongeren beïnvloed door hun persoonlijkheid en omstandigheden, zegt Susan Ridgely in haar onderzoek 'Children and Religion' (2012). Denk daarbij aan hun gevoel voor sfeer, taalgevoeligheid, beeldinterpretatie en de omstandigheden waar ze in opgroeien plus het gevoel van vrijheid dat wordt ervaren. Dit soort persoonlijkheidskenmerken beïnvloeden het ontwikkelende geloofsleven van jonge mensen. Om in het vieren aandacht te geven aan verschillende kenmerken, geeft de brochure ‘Vieren in Verscheidenheid’ een overzicht van zes profielen om bij aan te sluiten.

Met behulp van 24 vragen kun je een zelftest doen hoe jij aansluit bij de profielen uit de brochure. Je kunt de vragen anoniem beantwoorden, we vragen alleen naar je leeftijd en je relatie tot jeugdwerk.
Als uitkomst krijg je de twee profielen waar jij een klik mee hebt. Waar de klik ligt met de andere vier profielen staat in de brochure.

In ‘Betrokken bij de preek’ (2018) geeft Nelleke Plomp een aantal tips. Voor Vieren in Verscheidenheid zijn die tips uitgewerkt naar algemene tips en tips die goed aansluiten bij de zes profielen die in de brochure staan omschreven. Voor elk profiel zijn de tips in één overzicht verzameld. De tips kunnen bij verschillende profielen terugkomen.

Werkvormen, voorbeelden, voorwerpen, testjes en leestips voor in de viering zijn we bezig met een overzicht van christelijk jeugdwerk materiaal te maken. In de nieuwsbrief laten we weten wanneer die ook online komt.

Teamleden van Jeugdwerk Steunpunt